Sağlık bir bireyde Non-REM uykusu dağılımı şu şekilde olur; Evre I…
Ben çocuğumu EEG çekimi için size getirmek istiyorum
Ben çocuğumu EEG çekimi için size getirmek istiyorum. Bana hastane prosedürünüz hakkında bilgi vermenizi istiyorum. Baştan sona bir hastanın hastanenize gelişini ve işleminin tamamlanmasını anlatmanızı istesem nasıl anlatırsınız?
Şimdi EEG hastalarımız iki şekilde hastanemize geliyorlar. İlk olarak tabi ki kendi nöroloji hekimimizin istemiyle gelen hastalarımız, ikinci olarak da hastanemizin internet sitesindeki tanıtım yazımızın reklamıyla gelen hastalar oluyor.
Mesela siz çocuk hasta getireceksiniz. Öncelikle bizim çocuk nöroloji hekimimiz yok ama yetişkin nörolojisi de çocuk değerlendirebiliyor. Zaten şöyle bir araştırsanız siz de göreceksiniz ki ülkemizde çocuk nörolojisi dalını çok tercih eden doktorumuz maalesef ki yok. Aslında bu bölümün teşviki yapılıp alandaki doktor sayısını arttırmak kesinlikle gerekiyor. Birçok ilde hala yok ne yazık ki ve civar illerden İstanbul’a gelen çocuk nöroloji hekimi de burada diye hemen çekimini aynı gün yaptırıp gitmek isteyen hastalarımız yoğunlukta..
Sizin çocuk nöroloji doktorunuz herhangi bir devlet hastanesinde varsayın. Doktor çocukta epilepsi varlığından şüpheleniyor fakat bunu desteklemek için uyku-uyanıklık EEG istedi. Bir de yanında herhangi bir kist, kitle veya tümör şüphesine karşı beyin MR istedi. Siz randevu bölümüne gittiniz. Orda aylar sonraya randevu attılar. Tabi çaresiz kaldınız. Çocuğunuz erken teşhis olursa tedavisi de belli süreli ilaç kullanıp normal hayata dönmek olacak. Siz yine her ihtimale karşı EEG randevusunu aldınız. Eve gittiniz. İnternete yazdınız istenen tetkikleri ve araştırmaya başladınız. EEG çekilen hastaneler bir bir kaşınıza dökülmeye başladı. Arayıp bilgi almaya başladınız. Bir yandan da hastanedeki ekibi araştırmaya devam ediyorsunuz. Çünkü çekimi yapacağınız mekânın çok büyük öneminin olmasının yanı sıra çekimi yapacak tekniker ve okuyacak olan doktor da önemli. Tecrübeli, deneyimli ve uzman ekip olmalı ki çekim güzel çekilsin ve sonuç düzgün bir şekilde elinize verilsin. Çekimin sonucuna göre belki de ilaca başlanacak ya da her şey normal olarak görülüp ara ara takipler yapılacak.
İnternet sitemizden bize mail yoluyla randevu talebinde bulunabilirsiniz veya direk whatsapp araması bölümüne basarak benim telefonuma yönlendirilebilirsiniz. Oradaki verilen numara direk benim telefonumdur ve hastalar aradığından ayrıntılı bilgi vermekteyim bu arada. Üçüncü bir tercih ise direk hastanemizin telefonunu arayıp santrale telefon numarası bırakıp benim dönmemi beklemenizdir. Çekim esnasında telefon yasak olduğundan bittikten sonra dönüş yapabiliyorum. Çünkü hastalarımla bizzat kendim konuşup bilgi vermek istemekteyim. Hastanın genel durumu ve doktorun istem kâğıdı çok önemli bir veridir bizim için. Bazı hastalarımız bizden memnun kalıp yakınlarını gönderebiliyor ya da çekim tekrarlarını bize devam edebiliyor. Bazı çocuk nöroloji hekimleri de eski geçmişimizi ve çekimlerimizi beğendiği için bizi önerebiliyorlar.
Neyse bana ulaştınız az önceki anlattığım kollardan biriyle birlikte. Ben size bazı sorular yöneltiyorum:
- Hasta kaç yaşındadır?
Sadece çocuk değil yetişkin çekimleri de yapmaktayız.
- Doktorunuzun yazmış olduğu istem kâğıdını whatsapp üzerinden bana resim olarak atar mısınız?
Buradaki amacım çocuk nöroloji doktorunun istemini doğru şekilde yanıtlayabilmek ve çekimi neden istediğine dair olan yazısını doktorumla paylaşıp bizim çekimimize elverişli olup olmadığını sormaktır.
- Herhangi bir ek hastalığı var mı?
Eğer astım, kalp, şeker, tansiyon gibi hastalıkları varsa ve sürekli tedavi alıyorsa hiperventilasyon dediğimiz derin nefes aldırma kısmını es geçmem gerekiyor.
- Herhangi bir sendromu var mı?
Mesela eğer down sendromluysa veya otistikse bu tarz çocuklar kafasına genelde dokundurmayı sevmez. Bu yüzden bu tarz çekimler biraz sıkıntılı olur. Ortamı ona göre hazırlamak gerekir. Çocuk odaya girdiğinde korkmamalı ve rahat olmalıdır.
- Herhangi bir ilaç kullanıyor mu?
Eğer herhangi bir ilaç kullanıyorsa çekim için ilacı kestirmemeliyiz. Ama doktor istem kâğıdında kullanmış olduğu ilacı keserek çekim yapılmasını isterse istisnalar yapabiliyoruz. Yine istem kâğıdının gerekliliği ortaya çıkıyor.
- İlk EEG çekiminiz mi?
Eğer daha önce başka bir hastanede çekim yaptırdıysa eski sonuçları da getirmesini istiyoruz. Doktorumuz karşılaştırarak sonuç yazıyor. Genelde bu tarz durumlar ilaç bırakma döneminde oluyor.
Bu bilgileri aldıktan sonra doktoruma istem kâğıdını gösterip hasta hakkında kısa bilgi alışverişi yapıyoruz. Bazı hastalar bize istem kâğıdının yanı sıra ellerinde çocuğun o anki nöbet durumunu gösteren videolar da atabiliyor. Bu bizim için daha işlevli bir bilgi oluyor. Doktorumdan onay aldıktan sonra tekrar hastaya dönüyorum. Çekim öncesi yapılması gerekenler ve çekim günü nasıl gelmesi gerektiğini anlatıyorum. Fiyat konusu bizi biraz etkilese de görüştüğüm hastaların çoğu hastanemizi tercih ediyor.
Hasta çekim günü sabah erken geliyor. Önce doktorumla birlikte ön değerlendirme muayenesi yapıyoruz. Hastanın ön hazırlıkları için çekim odasına alıyorum. Bu arada rahat bir uyku için rahat kıyafetlerle gelmenizi ya da yanınızda getirmenizi öneririm. Odamız çok konforlu ve normal hastane odası gibi görünmüyor. Eviniz gibi rahat edebilmeniz açısından her türlü detay düşünülmüştür. Odamı güzelleştirmek için elimden geleni yapıyorum. Mesela duvarlara kız çocukları için kelebekler yapıştırdım. Erkek çocukları genelde uzay çizgi filmleri sevdiği için onlar için de galaksi bölgesi yaptım. Farklı süs detaylar hazırlayıp odayı süsledik. Tavanımda gökyüzü görüntüsü yapabilmek için fosforlu yıldızlardan var. Işık kapandığında hafif gece lambasıyla birlikte parlayarak çocuklara korkmadan uyuyabilmeleri için eğlenceli anlar yaşatıyoruz. Küçük hoparlörlerim var. Hafif klasik müzik açıyorum. Bazı çocuklar ninni dinleyerek uyurken bazıları elektrik süpürgesi sesi eşliğinde uyumaya bayılıyor. Annelerle birlikte bazı bebekleri battaniye eşliğinde karşılıklı sallayarak uyutuyoruz. Bazen annenin ayakları sallamaktan yorulduğunda ben devre yapıp alıyorum. Öyle ya da böyle bebeklerimi ve çocuklarımı ilaçsız kendi uykularında sağlıklı bir çekimle evlerine yolluyorum.
Çocuk uyuduktan sonra herhangi bir hareket esnasından kaymayı önlemek amacıyla başına minik bir file geçiriyorum ve 10-20 lik sistem ölçümlerimi yaparak elektrotları uygun yerlere yerleştiriyorum. Uyku dalgalarını gördüğüm emin olduktan sonra çekime başlıyorum. Çekim genel hatlarıyla 1 saat sürüyor fakat bazı durumlarda biraz geçirebiliyorum. Çekim bitince gerekli ayarlamaları yaptıktan sonra doktorumu odaya davet ediyorum. Çekimi birlikte değerlendirip raporlamayı yapıyoruz. Hastamızın kendi doktoru da çekimi bizzat değerlendirmek isterse diye CD ye basıp tümünü sonuçla birlikte bir zarfa koyup hastaya teslim ediyorum. Çekim sabah yapıldığı için gün içinde götürüp doktorlarına gösterme imkanları oluyor. Çekimi yapılan hasta da çekimi yapan bizler de mutlu oluyoruz. Daha sonra hasta her türlü hastane işi olduğunda telefonumdan ulaşıp bilgi alıyor. Diğer branşlara da geliyor. Aile gibi oluyoruz. İnanın telefonumda arkadaşlarımdan çok hastalarımın numarası oldu. Şöyle açıp göstersem ağzınız açık kalabilir. Tecrübeyle sabittir J
0 Yorum