Sağlık bir bireyde Non-REM uykusu dağılımı şu şekilde olur; Evre I…
Uyku Aktivasyonlu EEG
Klinik olarak epilepsi düşünülen ancak rutin EEG sırasında yeterli epileptik bulguların görülmediği hastalarda başvurulan bir aktivasyon yöntemidir. Hareket esnasında oluşan artefaktlarla epileptik dalgalar birbirine karışmasın diye genelde 5 yaşına kadar olan çocuklarda ve hareketli hastalarda da bu yöntem tercih edilir.
Çocuk nöroloji doktorları genelde çekimi ilaçsız spontan uykusunda çekmemizi isterler. Çocuğun herhangi bir sendromu varsa, saldırgansa veya ilaç aktivasyonlu çekimse o şekilde çekim ilaç verilerek yapılabilir.
Spontan bir uyku elde edilebilmesi için bizler hastanın ailesiyle konuşurken mutlaka güzel bir şekilde bilgilendirme yapmalıyız. Çekimden bir gün önce hasta mutlaka akşamüzeri duş almalı.
- 0-1 yaş arası: Çekimden en az 3 saat kadar önce uyandırıp bir daha uyutmamalarını istemeliyiz.
- 1-2 yaş arası: Çekimden en az 5 saat kadar önce uyandırıp bir daha uyutmamalarını istemeliyiz.
- 2-6 yaş arası: Duştan hemen sonra uyutmalarını, gece 12 sonrası kaldırmalarını ve gece boyu uyutmamalarını istemeliyiz.
- 6-12 yaş arası: Çekimden en az 12 saat kadar önce uyandırıp bir daha uyutmamalarını istemeliyiz.
- 12-18 yaş arası: Çekimden en az 16 saat kadar önce uyanıp bir daha uymamasını istemeliyiz.
- 18 yaş üzeri: Çekimden en az 24 saat kadar önce uyanıp bir daha uyumamasını istemeliyiz.
Uyku sürelerini düzgün ayarlayabilirsek ve hastanın ailesi de dediğimiz saatlere düzgün bir şekilde uyarsa çekim ertesi güne sarkmadan başarılı bir uykuyla çekilmiş olur. Aksi takdirde ailece günlerce uğraşıp çekimi yaptıramayan hastalar da olabilmektedir. Bir kere uymayanlar ertesi gün olayı öğrendiğinde çok güzel uyup geliyorlar ve çekim başarılı bir şekilde sonlanıyor. Önemli olan ilk konuşmanız esnasında her şeyi güzelce anlatıp hastanızı ikna etmenizdir. Bu hasta uyumadı deyip uyku ilacı vermek tabi ki kolaydır ama biz teknikerlerin görevi zoru başarmaktır.
Hastanın uyku süresini kısıtlayarak parsiyel veya uykusunu tamamen engelleyerek biyoelektrik patolojinin ortaya çıkmasını kolaylaştırırız. Uykusuzluk sonrası uyanıklık ve uyku sırasında yapılan EEG çekimlerinde biyoelektrik patolojinin ortaya çıkma durumu sıklıkla artmaktadır.
Özellikle uykusuzluğun nöbetleri provoke ettiği hastalarda uygulanan bir aktivasyon çeşididir. Uykunun biyoelektrik patolojiyi aktive ettiği dönem NREM dönemidir. REM fazında biyoelektrik patoloji belirgin şekilde supresyona uğrar, lokalize olur veya silinir. Jeneralize epilepsilerde görülen deşarjların NREM dönemleri dışında uykuya dalma ve uyanma sırasında da ortaya çıktığını görürüz.
0 Yorum