Sağlık bir bireyde Non-REM uykusu dağılımı şu şekilde olur; Evre I…
EEG Çekimi
Daha önceki EEG prosedürümüzü anlattığım makalemde bu konudan yoğun bir şekilde bahsetmiştim ama burada üstünden geçelim ve tekrar hatırlayalım hep birlikte..
EEG çekimine gelmeden önce hastaya bilgi verirken mutlaka istem kâğıdını görmek istediğimizi belirtiyoruz. Buradaki amacımız çekimin sağlıklı olarak yapılabilmesi ve aynı zamanda da kendimizi garanti altına almaktır. Doktorun istem kâğıdındaki veriye uygun çekim olmadığı takdirde yanlış çekim olduğu için haliyle doktor hastayı geri size yollayacak. Hasta o sinirle gelip ücretini iade alamayınca sağlık çalışanı şiddeti olayı olabiliritesine karşı kendimizi koruma altına almak zorundayız arkadaşlar.
Hastayla anlaştık. Bilgilerini alıp çekim randevusunu oluşturduk. Hastaya randevu verdiğimiz günün önceki akşamı bir duş almasını söylüyoruz. Kafasında kepek, jöle gibi kalıntılar varsa bunların çekimi etkileyeceğini ve sağlıklı sonuç alamayacağımızı anlatıyoruz. Bir de randevuya gelmeden en az 1 saat kadar önce karnını doyurmasını söylüyoruz. Çekim esnasında hastanın açlık kan şekeri düşebilir ve bu beyinin elektriksel aktivitesini bozuk çıkarabilir. Çekim rutin (uyanık) bir EEG ise normal uyumuş, uyku aktivasyonlu ise gece boyu uyumamış bir şekilde hastaneye gelmesini hatırlatıyoruz.
Hasta hastaneye gelmeden önce EEG laboratuarındaki gerekli hazırlıklarımızı tamamlıyoruz. Hasta gelip kaydını tamamladıktan sonra laboratuarımıza götürmek üzere güler yüzlü bir şekilde karşılıyoruz. Laboratuvara gidene kadar hastayı yapılacak işlem hakkında kısaca bilgilendirip ilk korkusunu alıyoruz. Bize gelen hastalar genelde ilk çekim olduğunda çok değişik korkularla geliyor ve bu çekime de yansıyor. Bunu engellemek adına gerginliğini almalıyız. Çekime başlamadan önce hastadan mutlaka EEG onam formu için imza almalıyız. Uluslar arası 10-20 sistemine göre 21 elektrotumuzu takarak çekim hazırlıklarımızı tamamlıyoruz. Çekim sırasında dikkat edilecek konuların üstünden geçiyoruz.
Bu arada bazı olmazsa olmaz dediğimiz laboratuvar koşullarımızı da atlamamak gerekir. Çekim yapacağınız mekânın mutlaka, sessiz, sakin, sade, temiz, düzenli, ayarlanabilir ışık sistemli, normal oda sıcaklığında olması gerekir. Odanın her türlü izolasyonu tam olmalıdır. EEG cihazının takıldığı priz mutlaka topraklı olmalıdır. Bu artefaktları önleyecektir. Kullanılacak aletler ergonomik olmalıdır. Hastanın yatacağı yer kendi yatağı gibi rahat, oturacağı yer oturduğunda onu rahatsız etmeyecek kadar yumuşak ayarda olmalıdır.
Hasta iyice rahatladıktan sonra teknik olarak onun anlayacağı dilde yapacaklarını anlatmalıyız. Hastadan tetkikin istenme sebebine göre uygulanacak aktivasyon yöntemlerini kafamızda mutlaka belirlemeliyiz. Nöbet veya aktivasyon esnasında herhangi bir şey olmasına karşı önlemlerimizi sıkıca alıp durum hakkında doktoru da haberdar etmeliyiz. Çekim boyunca hastaları mutlaka çok yakından takip etmeliyiz. Çekim bitene kadar hastanın yanından saniyelik de olsa ayrılmamalıyız. Gözler kapalı olduğunda bazen dalan hastalar olabiliyor. Bunu engellemek adına ara sıra hastaya sesli uyaranlar vermeliyiz. Çekim boyunca hastaya göz açma ve kapatma, hiperventilasyon, fotik stimülasyon aktivasyonları uygulamalıyız. Bazı durumlarda doktorun istem kâğıdına yazdığı farklı uyaranları da aktivasyon olarak kullandığımız vakalar oluyor. Çekim boyunca hastanın her hareketini mutlaka kaydetmeliyiz.
Çekim sonrasında uygun şekilde elektrotları çıkarıp saçlı deriyi temizlemelerine yardımcı olmak için uğraşmalıyız. Doktorumuzun raporlandırmayı yaptırdıktan sonra teslim edeceğimiz vakitte hastayı tekrar davet etmeliyiz.
0 Yorum