Sağlık bir bireyde Non-REM uykusu dağılımı şu şekilde olur; Evre I…
EEG Elektrot Takımı Hakkındaki Teknik Bilgiler

Klinik EEG çekimlerinde genelde 11 (8 kanallı) ya da 21 (16 kanallı) kayıt edici elektrot kullanılarak yapılır. Bazı klinikler beyin hakkında daha fazla bilgi edinebilmek adına daha fazla elektrot kullanırlar.
Kafatası üzerinde bulunan elektrot noktalarının tespitleri şu esaslara dayanır:
Öncelikle kafatası üzerinde önemli olan 3 kemik işaret noktası buluruz.
Nasion Noktası: Alnın hemen altında yer alan burun köprüsü
İnion Noktası: Arka kısmın orta noktasındaki kemik çıkıntısı
Preauriker Nokta: Kulak deliğinin önünde yer alan çukur alan
Bu 3 önemli noktayı bulduktan sonra asıl ölçümleri gerçekleştirilmeye başlarız.
İlk adım olarak İnion ile Nasion arasındaki uzaklığı ölçeriz.
Çıkan toplam mesafenin %10 unu Nasionnoktasının üstüne FP (frontopolar) noktası olarak işaretleriz.
Çıkan toplam mesafenin %10 unu İnionnoktasının üstüne O ( oksipital) noktası olarak işaretleriz.
Toplam mesafenin kalan %80 lik bölümünü ise şu sırayla yerleştiririz:
Fp (frontopolar) noktasının hemen üstüne kalan toplam mesafenin %20 sini ölçerek Fz (frontal) noktasını işaretleriz.
Fz (frontal) noktasının hemen üstüne kalan toplam mesafenin %20 sini ölçerek Cz (sentral) noktasını işaretleriz. Genelde bu Cz noktası şimdiye kadarki yaptığımız işaretlemelerin içindeki tek elektrot yapıştırdığımız noktadır. Diğer noktalar yer tayini açısından gerekli oldukları için işaretlenirler.
Cz (sentral) noktasının hemen üstüne kalan toplam mesafenin %20 sinin ölçerek Pz (parietal) noktasını işaretleriz.
İkinci adım olarak 2 preauriker nokta arasındaki mesafeyi kafatasının orta noktası olarak işaretlediğimiz Cz noktasından geçecek şekilde ölçeriz. Bu adımdaki tüm noktalar arasındaki ölçümümüzü %20 şeklinde dağıtırız.
Çıkan toplam mesafenin %20 sini Cz (sentral) noktasının sol tarafından preauriker noktasının aşağı tarafına inerek C3 (sol sentral) noktasını işaretleriz.
Kalan toplam mesafenin %20 sini C3 noktasının sol tarafından preauriker noktasının aşağı tarafına inerek T3 (sol temporal) noktasını işaretleriz.
Çıkan toplam mesafenin %20 sini Cz ( sentral) noktasının sağ tarafından preauriker noktasının aşağı tarafına inerek C4 (sağ sentral) noktasını işaretleriz.
Kalan toplam mesafenin %20 sini C4 noktasının sağ tarafından preauriker noktasının aşağı tarafına inerek T4 (sağ temporal) noktasını işaretleriz.
Üçüncü adım olarak üstünde çalıştığımız hastamızın baş çevresini O, T3, T4 ve Fp noktalarından geçecek şekilde ölçeriz. Bu adımdaki tüm noktalar arasındaki ölçümümüzü %10 şeklinde dağıtırız.
Çıkan toplam mesafenin %5 ini Fp (frontopolar) noktasının sol tarafına doğru giderek Fp1 (sol frontopolar) noktasını işaretleriz.
Çıkan toplam mesafenin %5 ini Fp (frontopolar) noktasının sağ tarafına doğru giderek Fp2 (sağ frontopolar) noktasını işaretleriz.
Çıkan toplam mesafenin %5 ini O (oksipital) noktasının sol tarafına doğru giderek O1 (sol oksipital) noktasını işaretleriz.
Çıkan toplam mesafenin %5 ini O (oksipital) noktasının sağ tarafına doğru giderek O2 (sağ oksipital) noktasını işaretleriz.
Kalan toplam mesafenin %10 unu Fp1 (sol frontopolar) noktasının sol tarafına doğru giderek F7 (sol frontal) noktasını işaretleriz. Bu işaretlediğimiz noktadan sonra yine %10 ölçtüğümüzde ikinci adımda takmış olduğumuz T3 (sol temporal) noktası karşımıza çıkar.
Kalan toplam mesafenin %10 unu T3 (sol temporal) noktasının sol tarafında doğru giderek T5 (sol temporal) noktasını işaretleriz.
Kalan toplam mesafenin %10 unu Fp2 (sağ frontopolar) noktasının sağ tarafına doğru giderek F8 (sağ frontal) noktasını işaretleriz. Bu işaretlediğimiz noktadan sonra yine %10 ölçtüğümüzde ikinci adımda takmış olduğumuz T4 (sağ temporal) noktası karşımıza çıkar.
Kalan toplam mesafenin %10 unu T4 (sağ temporal) noktasının sağ tarafına doğru giderek T6 (sağ temporal) noktasını işaretleriz.
Dördüncü adım olarak içte kalan son 4 adet elektrotumuzu yerleştirmek için ölçümlerimizi yaparız.
Sol tarafta Fp1 (sol frontopolar) nokta ile C3 (sol sentral) nokta arasındaki mesafeyi ölçüp %50 sine F3 (sol frontal) noktasını işaretleriz.
Yine sol tarafta C3 (sol sentral) nokta ile O1 ( sol oksipital) nokta arasındaki mesafeyi ölçüp %50 sine P3 (sol parietal) noktasını işaretleriz.
Sağ tarafta Fp2 (sağ frontopolar) nokta ile C4 (sağ sentral) nokta arasındaki mesafeyi ölçüp %50 sine F4 (sağ frontal) noktasını işaretleriz.
Yine sağ tarafta C4 (sağ sentral) nokta ila O2 (sağ oksipital) nokta arasındaki mesafeyi ölçüp %50 sine P4 (sağ parietal) noktasını işaretleriz.
Son adım olarak ise 2 referans elektrot olan A1 (sol kulak memesi) noktası ve A2 (sağ kulak memesi) noktası işaretlenir. Bir de mutlaka toprak elektrotu bulunur. Bu elektrot genelde burun üstüne yerleştirilir.
0 Yorum