skip to Main Content

Elektronörofizyoloji Teknikeri Mezunlarına Öneriler

Bu hususta tekniker arkadaşlarıma bazı tecrübelerimi öneri şeklinde aktarmak isterim.

Genelde sadece diploma alıp okulu bitirmenin yanında biraz da kendi inisiyatifinizle biraz kendinizi geliştirmenizi öneririm. Atanmadan veya bir hastanede işe girmeden önce bunu yapmalısınız. İşin içine girdiğinizde beni daha iyi anlayacaksınız fakat vaktiniz olmayacak. O yüzden hemen işe koyulun derim.

Bu durumu açacak olursak hakkımda bölümünde gittiğim bazı kongreleri, kursları ve kişisel gelişim zirvelerini göreceksiniz. Aslında çok daha fazlası varama bunlar mesleğimle ilgili veya mesleğime yakın olanlar sadece.. Siz de sürekli aktif olmalısınız. Kimse size gelin iş var demez. İş sahamız zaten çok geniş değil. Bu yüzden iş arayan kurumlar kendini geliştiren ve tecrübe sahibi olan kişilerle çalışmak ister.

Öncelikle kendi bölümünüzdeki tecrübeli doktor ve teknikerlerle tanışmak adına Ulusal Uyku Tıbbı Kongrelerini mutlaka takip etmenizi ve imkânınız olursa gitmenizi öneririm. Nörobilim konferanslarını sürekli incelemelisiniz. Bölümünüzle alakalı tüm gelişmeleri ve makaleleri boş zamanlarınızda taramanızı öneririm. Hastalarınız size elektrotları takım esnasında bol bol terletici sorular sorabiliyor. Bu tarz bir soruyla karşılaştığınızda afallamamanız açısından mutlaka bilgi sahibi olmalısınız gençler.

Çocukları rahatlatmak ve uyutabilmek için içerde hafif müzik açmanız gerekiyor büyük çoğunlukla. Hem çocuklar hem de aileler pamuk gibi oluyor. İyi ki buraya gelmişiz diyorlar emin olun. Hele ki daha önce başka bir yerde korkunç deneyimler tadan bazı ailelerle karşılaştığınızda bu durumu yaşayarak anlarsınız. Bu müzikleri daha bilimsel seçebilmek adına bir müzik terapisi eğitimi alabilirsiniz. Tabi eğer müziğe karşı önceden bir yeteneğiniz varsa kendiniz için de çok müthiş bir eğitim oluyor. Bunu anca gittiğinizde anlayabilirsiniz.

Çocuklar bazen ağlayabiliyorlar. Aileler de çocukların ağladığını gördüğünde sinirlenip tatsız durumlar çıkarabiliyorlar. Bunu önleyebilmek adına çocuğun dilinden anlamayı mutlaka öğrenmelisiniz. Bunun için kendi almış olduğum masal terapisi eğitimini öneririm. Çocukla birlikte sıfırdan bir masal oluşturarak bu sıkıntılı elektrot takımını daha güzel ve anılar biriktirdiğiniz etkinliğe çevirebilirsiniz. Çocuğa masal olarak kurduğu bahçeye gidip orda dolaşması için fırsat verirsiniz. Bu şekilde bir an evvel uykuya dalabiliyorlar. Masal oluşturabilmek adına birtakım objeler kullanılıyor. Bunu eğitimin içinde öğreniyorsunuz. O malzemeler odada oluyor. Aile, çocuk ve siz hep beraber güzel saatler geçiriyorsunuz. Böylelikle eğer tekrar çekimi olması gerekirse aile buradaki yaşadığı güzel deneyimi hatırlayıp tekrar sizi tercih edebiliyor.

Mutlaka yabancı dil öğrenmelisiniz. Ülkemizin konumu dolayısıyla en çok göç alan ülkelerden biriyiz malumunuz. Bu sebepten dolayı çalıştığınız kuruma birçok yabancı hastanız gelebiliyor. Bu hastalarla anlaşmanız gerekiyor ki çekimi yapabilin.

İşitme engelli birçok hasta ve yakınları gelebiliyor. Bu güzel insanlarla iletişime geçebilmek adına mutlaka işaret dili eğitimi almalısınız.

Görme engelli birçok hasta ve yakınları gelebiliyor. Bu hisleri kuvvetli kardeşlerimizle iletişime geçebilmek adına mutlaka yöntemleri öğrenmelisiniz. Bu konuda size görme engelli kardeşlerimizi birazcık da olsa anlayabilmek adına karanlıkta diyalog müzesine gitmenizi öneririm. Çok farklı bir deneyim yaşayacaksınız emin olun.

Bu tarz örnekleri çoğaltabiliriz tabi ama genel hatlarıyla sizlerle paylaşmak istedim. Sizler de çalışmaya başladığınızda işinizi deneyimledikçe kendi eksik oldunuz kısımlarınızı bulup oralara odaklanmayı öğreneceksiniz. Bir nebze de olsa yardımcı olabildiysem ne mutlu bana.

Bana her türlü sorunuzu ve sorununuzu yazabilirsiniz. Elimden geldiği kadar sizlere yardımcı olmayı isterim. Yolunuz açık olsun inşallah.

Kübra Kepekçi

2009 yılından beri Meltem Hastanesi bünyesinde çalışmaya devam ediyorum. Yıllardır farklı türde tecrübelerim oldu. Bu süreçte 2900 adet EEG çekimim oldu. Bebek, çocuk, genç, yetişkin, yaşlı, yoğun bakım hastalarının çekimlerini yaptım.

0 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir